Candida albicans (czyli bielnik biały) to grzyb pasożytniczy, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie – w układzie moczowo-płciowym, pokarmowym oraz na skórze. Większość z nas ma w sobie tego grzyba, lecz zazwyczaj nie daje żadnych objawów chorobowych i dolegliwości, natomiast candida może wykorzystać nasz osłabiony organizm i się w nim rozwinąć – może się pojawić choroba – kandydoza (drożdżyca), a także między innymi grzybica pochwy lub zakażenie krwi (fungemia). Drożdżak należy do drobnoustrojów oportunistycznych.
Sprawdź, jakie są objawy zakażenia grzybem candida albicans, na czym polega leczenie i jak się wspomóc dietą i suplementacją.
Candida albicans – jak można się zarazić? Przyczyny rozmnażania się candida albicans.
Zarażeniu się candida albicans i wywołaniu chorób związanych z tym grzybem przyczyniają się różne okoliczności, między innymi:
- osłabiona odporność organizmu wynikająca z innych chorób (białaczka i choroby nowotworowe – stosowanie chemioterapii, AIDS, problemy z tarczycą, a nawet zwykła grypa czy koronawirus),
- stres i przemęczenie organizmu,
- wysoki poziom cukru i otyłość,
- długotrwała kuracja antybiotykowa, wpływająca destrukcyjne na florę bakteryjną jelit (co sprzyja rozwojowi candida),
- w przypadku stosowania cewników i stosowania żywienia pozajelitowego,
- niewłaściwa dieta (nadmiar cukru, duża ilość konserwantów, alkohol), nieodpowiednia higiena,
- niedobór witamin, szczególnie z grupy B.
Objawy zakażenia organizmu candida albicans.
Jeżeli zauważysz u siebie którykolwiek z poniższych objawów, może to być znak, że możesz mieć zakażenie candida albicans. Wielu z nas może sobie nawet nie zdawać sprawy z tego, iż w naszym organizmie może się rozwijać candida albicans. Objaw jest wiele i są podobne do innych chorób:
- grzybica skóry i pochwy – obrzęk i ropne upławy, zaczerwienienie błon śluzowych, pieczenie, swędzenie oraz podrażnienie pochwy i sromu, u mężczyzn – swędzenie i zaczerwienienie żołędzi, czerwone pęcherze i plamki, a także u obu płci – pieczenie podczas oddawania moczu i ból podczas stosunku,
- wzdęcia, zaparcia, biegunki i ogólne problemy trawienne, dodatkowo brzydki zapach z ust, biały nalot na języku,
- zwiększone zmęczenie i senność, częstsze bóle głowy i obniżenie nastroju, problemy z pamięcią oraz koncentracją,
- dodatkowe obniżenie odporności organizmu – zwiększona podatność na infekcje oraz stany zapalne, stany podgorączkowe bądź gorączka, katar sienny, nasilające się dolegliwości alergiczne oraz trudności z oddychaniem, możliwość wystąpienia zapalenia płuc i oskrzeli,
- łuszczenie się skóry, wysypka oraz wykwity skórne – przewlekłe ropne zapalenie skóry oraz mieszków włosowych.
Candida albicans – co jeść, a czego nie jeść? Dieta przeciw candida albicans.
Zalecane jest całkowite wyeliminowanie:
- cukrów prostych – zarówno w słodyczach i napojach, ale i także w owocach,
- używek osłabiających organizm (alkohol, nikotyna, narkotyki),
- żywności z dużą ilością sztucznych konserwantów, glutaminianem sodu i żywności przetworzonej,
- wszelkich produktów zawierających drożdże oraz serów pleśniowych,
Wskazane jest uzupełnienie diety w takie produkty jak:
- produkty pełnoziarniste – kasze, brązowy ryż, płatki owsiane oraz pieczywo żytnie lub orkiszowe (ale bez dodatku drożdży!),
- warzywa oraz kwaśne owoce lub takie o niskiej zawartości cukru, wyciągi z roślin o właściwościach grzybobójczych i antybakteryjnych,
- nabiał – głównie jajka, mleko kozie oraz owcze, jogurty, kefiry oraz twarogi,
- mięso oraz ryby,
- pić dużą ilość wody.
Naturalne substancje oraz zioła o działaniu przeciwgrzybiczym wspomagające leczenie candida albicans.
- czosnek (czarny czosnek),
- wyciągi roślinne, o właściwościach bakteriobójczych i antygrzybicznych: z pestek grejpfruta, olejek z oregano, tymianku, czarnuszki, macierzanki oraz kminku,
- zioła oraz przyprawy takie jak: goździki, piołun, nagietek, vilcacora, La Pacho, olejek z drzewa herbacianego, olejek z rokitnika,
- wspieranie flory bakteryjnej jelit – prebiotyki oraz probiotyki, jogurty i kiszonki
- gotowe zestawy ziół, dobrane pod kątem wzajemnego wspierania się –między innymi jest to: kora brzozy, liść oregano, liść orzecha włoskiego, liść mięty pieprzowej, liść oliwny, ziele piołunu.
Candida – czy jest zaraźliwa?
Tak, można się zarazić od innej osoby – by tego uniknąć należy dbać o higienę i pamiętać, by nie dzielić się przedmiotami osobistego użytku – grzebień, ręczniki, ubrania, obuwie.
Candida – jak się zbadać? Diagnostyka.
Jeżeli mamy podejrzenia zarażenia candida albicans, wymagana jest konsultacja ze specjalistą – dermatologiem bądź w przypadku objawów dotyczących miejsc intymnych – z ginekologiem. Możesz się zarejestrować u lekarza za pomocą Internetowego Konta Pacjenta, na którym zrealizujesz także e-recepty i e-skierowania. W zależności od tego jakiej części ciała dotyczy zakażenie, dostosowany jest sposób diagnozy – czy to posiew, rezonans magnetyczny, USG a nawet tomografia.