Candida albicans (czyli bielnik biały) to grzyb pasożytniczy, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie – w układzie moczowo-płciowym, pokarmowym oraz na skórze. Większość z nas ma w sobie tego grzyba, lecz zazwyczaj nie daje żadnych objawów chorobowych i dolegliwości, natomiast candida może wykorzystać nasz osłabiony organizm i się w nim rozwinąć – może się pojawić choroba – kandydoza (drożdżyca), a także między innymi grzybica pochwy lub zakażenie krwi (fungemia). Drożdżak należy do drobnoustrojów oportunistycznych.

fot. pixabay.com

Sprawdź, jakie są objawy zakażenia grzybem candida albicans, na czym polega leczenie i jak się wspomóc dietą i suplementacją.

Candida albicans – jak można się zarazić? Przyczyny rozmnażania się candida albicans.

Zarażeniu się candida albicans i wywołaniu chorób związanych z tym grzybem przyczyniają się różne okoliczności, między innymi:

  • osłabiona odporność organizmu wynikająca z innych chorób (białaczka i choroby nowotworowe – stosowanie chemioterapii, AIDS, problemy z tarczycą, a nawet zwykła grypa czy koronawirus),
  • stres i przemęczenie organizmu,
  • wysoki poziom cukru i otyłość,
  • długotrwała kuracja antybiotykowa, wpływająca destrukcyjne na florę bakteryjną jelit (co sprzyja rozwojowi candida),
  • w przypadku stosowania cewników i stosowania żywienia pozajelitowego,
  • niewłaściwa dieta (nadmiar cukru, duża ilość konserwantów, alkohol), nieodpowiednia higiena,
  • niedobór witamin, szczególnie z grupy B.

Objawy zakażenia organizmu candida albicans.

Jeżeli zauważysz u siebie którykolwiek z poniższych objawów, może to być znak, że możesz mieć zakażenie candida albicans. Wielu z nas może sobie nawet nie zdawać sprawy z tego, iż w naszym organizmie może się rozwijać candida albicans. Objaw jest wiele i są podobne do innych chorób:

  • grzybica skóry i pochwy – obrzęk i ropne upławy, zaczerwienienie błon śluzowych, pieczenie, swędzenie oraz podrażnienie pochwy i sromu, u mężczyzn – swędzenie i zaczerwienienie żołędzi, czerwone pęcherze i plamki, a także u obu płci – pieczenie podczas oddawania moczu i ból podczas stosunku,
  • wzdęcia, zaparcia, biegunki i ogólne problemy trawienne, dodatkowo brzydki zapach z ust, biały nalot na języku,
  • zwiększone zmęczenie i senność, częstsze bóle głowy i obniżenie nastroju, problemy z pamięcią oraz koncentracją,
  • dodatkowe obniżenie odporności organizmu – zwiększona podatność na infekcje oraz stany zapalne, stany podgorączkowe bądź gorączka, katar sienny, nasilające się dolegliwości alergiczne oraz trudności z oddychaniem, możliwość wystąpienia zapalenia płuc i oskrzeli,
  • łuszczenie się skóry, wysypka oraz wykwity skórne – przewlekłe ropne zapalenie skóry oraz mieszków włosowych.

Candida albicans – co jeść, a czego nie jeść? Dieta przeciw candida albicans.

Zalecane jest całkowite wyeliminowanie:

  • cukrów prostych – zarówno w słodyczach i napojach, ale i także w owocach,
  • używek osłabiających organizm (alkohol, nikotyna, narkotyki),
  • żywności z dużą ilością sztucznych konserwantów, glutaminianem sodu i żywności przetworzonej,
  • wszelkich produktów zawierających drożdże oraz serów pleśniowych,
fot. pixabay.com

Wskazane jest uzupełnienie diety w takie produkty jak:

  • produkty pełnoziarniste – kasze, brązowy ryż, płatki owsiane oraz pieczywo żytnie lub orkiszowe (ale bez dodatku drożdży!),
  • warzywa oraz kwaśne owoce lub takie o niskiej zawartości cukru, wyciągi z roślin o właściwościach grzybobójczych i antybakteryjnych,
  • nabiał – głównie jajka, mleko kozie oraz owcze, jogurty, kefiry oraz twarogi,
  • mięso oraz ryby,
  • pić dużą ilość wody.

Naturalne substancje oraz zioła o działaniu przeciwgrzybiczym wspomagające leczenie candida albicans.

  • czosnek (czarny czosnek),
  • wyciągi roślinne, o właściwościach bakteriobójczych i antygrzybicznych: z pestek grejpfruta, olejek z oregano, tymianku, czarnuszki, macierzanki oraz kminku,
  • zioła oraz przyprawy takie jak: goździki, piołun, nagietek, vilcacora, La Pacho, olejek z drzewa herbacianego, olejek z rokitnika,
  • wspieranie flory bakteryjnej jelit – prebiotyki oraz probiotyki, jogurty i kiszonki
  • gotowe zestawy ziół, dobrane pod kątem wzajemnego wspierania się –między innymi jest to: kora brzozy, liść oregano, liść orzecha włoskiego, liść mięty pieprzowej, liść oliwny, ziele piołunu.

Candida – czy jest zaraźliwa?

Tak, można się zarazić od innej osoby – by tego uniknąć należy dbać o higienę i pamiętać, by nie dzielić się przedmiotami osobistego użytku – grzebień, ręczniki, ubrania, obuwie.

Candida – jak się zbadać? Diagnostyka.

Jeżeli mamy podejrzenia zarażenia candida albicans, wymagana jest konsultacja ze specjalistą – dermatologiem bądź w przypadku objawów dotyczących miejsc intymnych – z ginekologiem. Możesz się zarejestrować u lekarza za pomocą Internetowego Konta Pacjenta, na którym zrealizujesz także e-recepty i e-skierowania. W zależności od tego jakiej części ciała dotyczy zakażenie, dostosowany jest sposób diagnozy – czy to posiew, rezonans magnetyczny, USG a nawet tomografia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here