Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Dzięki niemu komórki w naszym organizmie mogą pracować prawidłowo. Szczególnie czułe na niedobór magnezu są kluczowe narządy dla naszego organizmu – mózg i serce. Dodatkowo, magnez reguluje także ciśnienie krwi, chroni nasze serce przed zaburzeniami rytmu oraz dotlenieniem, a  także jego odpowiedni poziom w organizmie, zapobiega skurczom mięśni, miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy.

fot. pexels.com

Objawy niedoboru magnezu w organizmie (hipomagnezemia).

Jak rozpoznać objawy niedoboru magnezu? Organizm często daje znać przy niewielkim obniżeniu poziomu magnezu w organizmie. Odpowiada za wiele funkcji życiowych, stąd jest duże prawdopodobieństwo iż jakiś objaw się ujawni. Niektóre z objawów są podobne jak przy niedoborze żelaza. Poza oczywiście badaniem laboratoryjnym, mogą wystąpić niektóre z poniższych objawów:

  • Zaburzenia rytmu serca, prowadzące do niedokrwienia serca,
  • Spadek odporności,
  • Zaburzenia snu,
  • Drganie powiek, rąk i inne tiki nerwowe,
  • Skurcze mięśni, głównie łydek, ogólna nadmierna kurczliwość mięśni
  • Nadpobudliwość i zmęczenie, zaburzenia nastroju – może być przyczyną depresji,
  • Nerwowość, kłopoty z pamięcią i koncentracją,
  • Migrenowe bóle głowy, także zaburzenia widzenia,
  • Łuszczenie się skóry, osłabienie kondycji włosów i paznokci.

 

Przyczyny niedoboru magnezu w organizmie.

Obniżenie wchłanialności magnezu może być spowodowane dużym stresem, zaburzeniami snu, spożywaniem dużej ilości kawy i alkoholu, albo nawet i złą dietą. Przyczynami niskiego poziomu magnezu w organizmie mogą być również niektóre jednostki chorobowe – schorzenia neurologiczne, długotrwałe biegunki i wymioty, choroby układu moczowego a także nadmierna potliwość. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez mają kobiety w ciąży, a także osoby pracujące ciężko fizycznie, ale i umysłowo. Przyczynami małej ilości magnezu mogą być:

  • Niedobór magnezu w diecie,
  • Jednostki chorobowe zaburzające przyswajanie magnezu,
  • Stosowanie niektórych leków – moczopędnych i niektórych antybiotyków,
  • Odwodnienie organizmu,
  • Nadużywanie alkoholu,
  • Nadużywanie kawy i herbaty,
  • Stres i zmęczenie.

 

W czym jest najwięcej magnezu? Co zawiera magnez?

Zapotrzebowanie na magnez dla dorosłego człowieka zawiera się między 280 mg a 420 mg na dzień (zależnie od płci, wagi i innych czynników). W większości magnez możemy spokojnie przyjąć w diecie, natomiast jeśli mamy z tym problem – konieczna jest suplementacja. Najwięcej magnezu zawierają w sobie produkty pełnoziarniste, między innymi: ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo żytnie, płatki owsiane oraz płatki kukurydziane. Dużą ilość magnezu zawierają także orzechy laskowe, pistacje, migdały oraz słonecznik. Do naszej diety możemy też włączyć inne produkty bogate w magnez – zwiększmy ilość warzyw i owoców takich jak: jabłka, pomarańcze, suszone figi, daktyle, rodzynki, awokado i przede wszystkim banany, warzywa strączkowe i włoszczyzna. Magnez również znajdziemy w nabiale (mleko, jogurty, sery), a także mięsach i rybach (szczególnie chuda wieprzowina, wołowina i łosoś).

Najwięcej magnezu mają w sobie: pestki dyni (540 mg w 100 gramach), otręby pszenne (490 mg), kakao (420 mg) oraz migdały (niespełna 300 mg).

Należy pamiętać, że suplementując magnez, powinniśmy również uważać na poziom wapnia. Magnez można suplementować w postaci chelatu (najlepiej przyswajalny) i mleczanu, także często z witaminą B6 i potasem.

fot. pexels.com

Niedobór magnezu u roślin.

Nie tylko człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje magnezu. Przy braku tego składnika w ziemi, rośliny (także doniczkowe) mogą mieć problem z prawidłowym rozwojem. Niedobór magnezu w okresie wegetacji, skutkuje zatrzymaniem wzrostu korzeni, natomiast niedobór wiosną, utrudnia pozyskiwanie z gleby równie istotnego azotu. W przypadku niedoboru magnezu w glebie, stosuje się nawożenie solą gorzką lub siarczanem magnezu jednowodnym. Po czym poznać, że roślina ma za mało magnezu? Podczas wegetacji na liściach mogą powstawać brązowe plamy oraz żółte kropki. Gdy niedobór jest znaczny i długotrwały, kwitnienie rośliny może zostać zahamowane.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here