Pomelo to największy owoc, wśród rodziny cytrusów. Wyróżnia się jednak nie tylko wielkością, lecz też szerokim wachlarzem witamin oraz składników odżywczych. Jest źródłem dużej ilości witaminy C, której posiada jeszcze więcej niż grejpfrut, który posiada już jej i tak bardzo dużo. Oprócz tego pomelo posiada jeszcze szereg właściwości prozdrowotnych.

pomelo owoc zdrowie
fot. pixabay.com

Owoc ten, to prawdziwy gigant w swojej kategorii. Jego średnica może liczyć nawet 25cm, a jego waga może wynosić ok. 2 kg. Średnia waga to 600-700g. Charakteryzują się kulistą budową, a gruba skóra może przybierać żółtozieloną, żółta, różową lub pomarańczową barwę. Po obraniu pomelo, ukazuje nam się aromatyczny i niezwykle soczysty miąższ. Środek tej bomby witaminowej, przybiera różne kolory, w zależności od jego odmiany. Może być to zielony, jasnożółty, biały różowy czy czerwony. Pomelo może mieć również pestki. Przed jego zakupem, warto pamiętać że długie jego długie przechowywanie powoduje wysychanie i utratę wagi. Wybierając produkt z półki, zdecydujmy się na ten cięższy – będzie on z pewnością bardziej świeży.

Pomelo łatwo pomylić z grejpfrutem. Nic dziwnego, w końcu ten drugi to krzyżówka pomarańczy chińskiej z pomelo.

Pomelo na wzmocnienie odporności

Tak jak już wcześniej zostało wspomniane, owoc ten jest bogactwem witaminy C, co przyczynia się do wzmocnienia odporności. Jej zawartość to ok. 61mg na 100g owocu. Dla porównania w pomarańczy, tej witaminy znajdziemy 50mg, a w grejpfrucie  34mg, w tej samej wadze. Nawet powszechnie znana jako bogate źródło witaminy C cytryna, nie jest w stanie dorównać pomelo. Ma ona 53mg/100g.

Już ok. 1/6 tego owocu jest w stanie zaspokoić 100% naszego dziennego zapotrzebowania na tą witaminę (jest to ok. 70mg).

Pomelo na serce i ciśnienie krwi

Spośród prozdrowotnych właściwości tego owocu, należy również podkreślić, że posiada w swoim składzie mnóstwo potasu (217mg w 100g), który odpowiedzialny jest za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie oraz reguluje ciśnienie krwi, rytm serca oraz napięcie mięśniowe. Ilość potasu w pomelo, prawie dorównuje tej w pomidorach, po które sięgają często osoby z nadciśnieniem (237mg w 100g).

Pektyny oraz witamina C zawarta w pomelo, pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia, oraz hamują proces odkładania się tłuszczu w tętnicach, co może zapobiec rozwoju miażdżycy.

Pomelo – pozostałe właściwości zdrowotne

Bogactwo substancji odżywczych i witamin, powoduje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Co jeszcze może nam zaoferować ten owoc?

– spowalnia proces starzenia się skóry,

– wspiera odchudzanie,

– wzmacnia kości,

– obniża poziom cholesterolu,

– wzmacnia układ odpornościowy,

– poprawia kondycje włosów i paznokci,

– pomaga w walce ze zgagą i refluksem,

– łagodzi objawy po spożyciu alkoholu.

pomelo owoc zdrowie
fot. pixabay.com

Pomelo – jakie ma wartości odżywcze?

Biała otoczka i miąższ pomelo mają najwięcej wartości odżywczych, które są korzystne dla naszego zdrowia.

Jakie witaminy znajdziemy w pomelo? Są to: A, C, B1, B2, B3, B6

Minerały w pomelo: żelazo, wapń, sód, cynk, miedź, potas, fosfor, mangan

Kaloryczność pomelo: owoc ten jest nisko kaloryczny, składa się głównie z wody. 100g produktu posiada tylko 40kcal. Charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym i dużej ilością błonnika. Czyni go to wyborem idealnym, dla osób, chcących zrzucić zbędne kilogramy oraz dla cukrzyków.

Jak obrać pomelo?

Mimo dużej grubości skóry, nie jest trudno oddzielić ją od miąższu. Wystarczy, że postąpisz zgodnie z poniższymi krokami:

– nacinamy skórę owocu nożem wszerz i wzdłuż (na krzyż),

– zdejmujemy skórę od nasady,

– rozdzielamy owoc na cząstki,

– wyciągamy miąższ z cząstek (bez usunięcia białej otoczki)

Jak jeść pomelo?

Pomelo to owoc, który nie tylko będzie smakował samodzielnie, lecz może stanowić składnik wielu potraw. Jego charakterystyczny smak, idealnie wpasuje się do różnych owocowych i warzywnych sałatek. Będzie również doskonałym elementem słodkich deserów, przełamując smak. Nada się do robienia marmolad i przetworów. Doskonałym pomysłem jest również pić świeżo wyciskany sok z tego owocu lub wykorzystać go jako wzbogacenie sosów czy marynat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here