Witamina D, stała się tematem przewodnim nie tylko w telewizji ale też i na wszelakich portalach społecznościowych, dziennikach oraz serwisach. Szczególnie podczas panującej pandemii koronawirusa powinniśmy zwrócić na nią uwagę. Jest to substancja, o której mówi się, że może zapobiegać infekcjom, wzmacniać odporność oraz wspomaga leczenie różnych chorób. Jak jest jednak prawda?
Co to jest witamina D?
Zacznijmy od początku. Witamina D pełni w naszym organizmie istotne funkcje. Pomaga ona w przyswajaniu wapnia i fosforu, dzięki czemu możliwe jest prawidłowe kształtowanie kości u niemowląt i dzieci oraz ma to wpływ na ich gęstość. Prawidłowa ilość witaminy D w naszym organizmie może zapobiec chorobom serca, nadciśnieniu, alergii, anemii i cukrzycy. Zarówno niedobór jak i jej nadmiar jest dla nas szkodliwy. Ważnym aspektem jest również jej rozpuszczalność w tłuszczach.
Witamina D – co się stanie w przypadku jej nadmiaru?
Przedawkowanie tego składnika nie jest częstym zjawiskiem i zachodzi bardzo rzadko, przy stosowaniu normalnej diety oraz regularnej ekspozycji na słońce, skąd zresztą się bierze. Nadmiar tej witaminy, magazynowany jest w organizmie, a dokładniej w tkance tłuszczowej. Uwalniana do krwioobiegu jest przez około dwa miesiące, co ważne jest szczególnie podczas okresu zimowego.
Do nadmiaru tej substancji w organizmie dochodzi najczęściej wobec oblicza przyjmowania dużych dawek suplementów. Aby przedawkować tą witaminę należy spożywać 4-krotnie większą dawkę niż zalecana, jest więc to niewątpliwie spory wyczyn. Przedawkowanie tej witaminy jest to tyle niebezpieczne, że dochodzi w tedy do zatrucia organizmu. Jej nadmiar prowadzi do powstania szkodliwych nadtlenków w organizmie ludzkim. Dochodzi również wtedy do odkładania wapnia w tkankach, tzn. nerkach, tętnicach czy sercu, co może doprowadzić do zaburzenia pracy serca, czy ośrodkowego układu nerwowego.
Przekroczenie dopuszczalnej ilości tej substancji w organizmie jest bardzo groźny dla kobiet w ciąży. Taki stan może doprowadzić do deformacji płodu oraz ciężkich chorób kości u noworodka. Ważną kwestią więc jest stosowanie się do zaleceń prawidłowego spożycia witaminy D.
Objawy nadmiaru witaminy D w organizmie:
- nudności i wymioty,
- zaparcia,
- ból brzucha,
- złe samopoczucie,
- brak apetytu,
- osłabienie,
- otępienie.
Niedobór witaminy D
Taka sytuacja występuje jednak znacznie częściej. Liczne badania wskazują na bardzo niekorzystne działanie długiego stanu niedoboru witaminy D w organizmie, niezależnie od wieku. Niestety szacuje się, że większość populacji w Polsce, boryka się z niedoborem tego składnika w organizmie. Jej stężenie w organizmie jest niewystarczające, co prowadzi do przykrych konsekwencji. Badanie poziomu tej substancji można przeprowadzić za pomocą oznaczenia z surowicy krwi i warto okresowo badać jej stężenie.
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
- bóle kości i mięśni,
- choroby przyzębia,
- problemy z apetytem,
- biegunka,
- nadwaga,
- nadciśnienie,
- szybkie przemęczanie się i ogólne osłabienie (to też może być efekt niedoboru żelaza oraz niedoboru magnezu)
- bezsenność,
- spadek odporności.
Długofalowe skutki niedoboru tej witaminy mogą być bardzo negatywne. Spośród nich możemy wymienić:
- łatwe i częste złamania;
- zniekształcenie sylwetki;
- problemy w funkcjonowaniu układu nerwowego;
- stany zapalne skóry;
- obniżenie odporności;
- skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego;
- wypadanie zębów;
- choroby autoimmunologiczne (reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane);
- nowotwór piersi, prostaty, jelita grubego;
- pogorszenie słuchu;
- przyspieszony proces starzenia;
- osteoporozę;
- osteomalację (rozmiękanie kości);
Jak uzupełnić witaminę D?
W celu zadbania o odpowiedni poziom tej substancji w naszym organizmie, powinniśmy wykonać kilka kroków:
– letnią porą, w miarę możliwości eksponować całe ciało na słońce przez ok. 20 minut. Należy jednak zachować umiar i nie dopuścić do poparzenia skóry,
– niezbędna jest zdrowa dieta bogata w produkty zawierające źródło witaminy D czyli: ryby, produkty mleczne, jaja, oleje roślinne, wątróbka, sery dojrzewające i pleśniowe.
– unikanie stresu,
– regularnie uprawianie aktywności fizycznej, np. biegania
– odpowiednia suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym.