Pszenica
Od kuchni Video

Potatoes bread… tradycyjny irlandzki chlebek. Takie „fuuuuj!”

Autor dnia 2 kwietnia 2016

– Macie w Polsce jakieś tradycyjne dania? – zapytał mnie kiedyś pewien Irlandczyk z pracy.
– Oczywiście, że mamy. Pierogi ruskie! – odpowiedziałem bez zastanowienia.
– Nie, polskie – zdziwił się.
– …no tak, polskie… a jakie?
– Mówiłeś, że to rosyjskie. Macie takie typowo polskie dania. Lubicie ryby?
– No jasne, że lubimy. Właśnie wczoraj mieliśmy rybę po grecku na obiad.
– Po grecku?
– Taaaaak. No dobrze. Najbardziej tradycyjny to chyba jest kotlet mielony…
– Wiem, słyszałem. Taki wasz hamburger.
– Nie do końca. Mięso mielone, smaży się w jajku i bułce… – gestykulowałem, pokazując jak się lepi kotlety.
– Aha, takie klopsiki?
– …
– Takie irlandzkie klopsiki, tak? – nie dawał za wygraną.
– Nie, nie irlandzkie klopsiki… Kiedyś Ci pokażę. Ale powiedz mi, co takiego tradycyjnego jest w waszym rodzinnym menu? Poza oczywiście sławną fish and chips – rybą z frytkami.

Tak. To był sarkazm. Taki mały i przyznaję się bez bicia. Temu znajomemu z pracy akurat się należało.

– Ryba z frytkami jest bardziej angielska niż irlandzka. Ale my mamy swój potatoes bread – chleb ziemniaczany.
– Chleb ziemniaczany? Przecież każdy naród ma jakąś swoją odmianę takiego chleba.
– Może i ma, ale z pewnością nie taką, jak nasz…

Irlandzki chlebek ziemniaczany - CiekawySwiata.com.pl

I miał rację. Irlandzki chlebek (bo na chleb mi on nie wygląda) jest zupełnie inny. To takie połączenie chleba z plackiem ziemniaczanym. Ten irlandzki produkt kiedyś ratował ludzi od śmierci głodowej. Był idealnym produktem na dłuższe wyprawy. Odpowiednio zakonserwowany, potrafił wyżywić wędrowców przez kilka dobrych dni.

Nie zmienia to faktu, że smakuje… no właśnie… Smakuje jak… jak kawałek gumy z lekko ziemniaczaną nutą. No dobrze, całkiem niezły kawałek gumy, do którego można się przyzwyczaić. Tak. Przy sprzyjających warunkach (głód, susza i skrajne wycieńczenie) można ten produkt polubić. OK, przyznaje wam się, że ja go polubiłem. Chociaż nie od pierwszego spojrzenia. Bo wygląd… też nie zachęca 😉

Końcem końców, powiem, że tradycyjny irlandzki chlebek coś w sobie ma. Poza tradycją. Wykarmił całe rodziny na przestrzeni wieków i chyba na dobre zakorzenił się w irlandzkiej kulturze.

A jak wygląda cały proces produkcji…
Jak to się wyrabia i wypieka…
Oto najlepiej zapytać w lokalnej piekarni. Byłem, pytałem. I sami zobaczcie! 🙂

Follow

TAG
PODOBNE WPISY
  • Zwykle te „tradycyjne chleby, chlebki, placki” dziwnie smakują nam- Polakom. Chyba jesteśmy przyzwyczajeni do tego wypieczonego, wysokiego w Polsce.A jak on jest jedzony, maczany w czymś, smarowany?

    • Można go obsmażyć w jajku, ale najlepiej smakuje z odrobiną masła, które rozpuszcza się na ciepłym placku.
      Masz rację, nie jesteśmy do takiego smaku przyzwyczajeni, ale można to danie polubić 😉

  • Jewgienia S-wa

    Co kraj, to obyczaj, zarówno w jedzeniu 🙂 Kiedy do nas przyjechała siostra z córką, to im też trochę dziwnie smakowały kluski śląskie, a jednak później pytały się jak to się robi 🙂

  • Larte

    Z tymi naszymi rodzimymi potrawami, to faktycznie niezły językowy żart. A taki chlebek chętnie bym spróbowała 🙂

  • Chlebek ten wykarmil wiele rodzin w czasach wielkiego głodu i brytyjskiej okupacji.Jak do wszystkiego z ziemniaków dla się przyzwyczaić. Jak się go jeszcze zaleje mini fasolka z sosem pomidorowym…rozmarzylam się na wspomnienie sobotniego full fry,chociaż moje kubki smakowe już mniej 🙂

  • Spróbowałabym tego chlebka irlandzkiego, mimo niepochlebnych opinii. Z czym można go jeść?

    • Hm… Najlepiej smakuje na ciepło z masłem. Tak tradycyjnie 😉

Close